محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با بیان این که رهبر معظم انقلاب چارچوب های کلی را مشخص کرده اند و ما در همان مسیر حرکت می کنیم، گفت که تصمیم گیری درباره مذاکرات بر عهده ایشان است. رییس دستگاه دیپلماسی روز چهارشنبه که در گردهمایی مسوولان دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها و دبیران هم اندیشی استادان به مناسبت وحدت حوزه و دانشگاه در تالار علامه امینی دانشگاه تهران سخن می گفت، این مطلب را در پاسخ به این سوال که پیش از امضای توافقنامه ژنو، آیا رهبر معظم انقلاب در جریان متن توافق بودند یا خیر؟ بیان کرد.
ظریف که پس از سخنانش این سوالات مکتوب را تک تک قرائت می کرد و پاسخ می داد، افزود: من تنها به احترام اساتید و علمای حاضر در جمع به این سوال پاسخ کوتاهی می دهم، چرا که اعتقادم این است که ما باید خرج نظام و رهبری شویم نه این که از رهبری برای خودمان خرج کنیم.
وی تصریح کرد: اینکه مذاکرات ادامه داشته باشد یا نه تصمیم خود ایشان است، رهبری چارچوب های کلی را مشخص کرده و ما هم در همان مسیر حرکت می کنیم.
رییس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ایشان مسوولیت مذاکرات را من محول کردند و این بزرگواری ایشان نسبت به من و گروه مذاکره کننده است که همین جا سپاسگزاری و احساس شرمندگی خود را نسبت به این موضوع اعلام می کنم.
ظریف تاکید کرد: ما مطیع رهبری هستیم و هر زمان ایشان اراده کنند مذاکرات متوقف خواهد شد.
*** مدت زمان رسیدن به توافق نهایی یک سال است
ظریف درباره مدت زمان گام اول و واکنش ایران در برابر تقاضای تمدید دوره 6 ماه از سوی طرف مقابل گفت: گام اول مدت دارد و فاصله رسیدن به توافق نهایی هم به زبان انگلیسی و هم به هر زبان دیگری در توافق این است که طرفین باید در مدت یک سال به توافق نهایی برسند.
وی با بیان این که در پایان گام نهایی برنامه هسته ای ایران مانند برنامه هر کشور دیگری دارای غنی سازی خواهد بود،اظهار داشت: برنامه هسته ای ما مانند برنامه کشورهایی مانند آلمان، ژاپن و آرژانتین خواهد بود که سلاح هسته ای ندارند و هرگونه با آنها برخورد می شود باید با ما هم برخورد شود و اگر محدودیتی را می پذیریم، این محدودیت موقت خواهد بود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این که چه تضمینی برای اجرای برنامه اقدام وجود دارد؟،گفت: باید بگویم هیچ تضمینی وجود ندارد ولی خیال ما جمع است.
مذاکره کننده اصلی هسته ای ایران درباره رقیق کردن ذخیره اورانیوم 20 درصدی نیز تصریح کرد: ما تاکنون450 کیلوگرم اورانیوم 20 درصدی تولید کرده ایم که 250 کیلوی آن را بدون هیچ گونه ما به ازایی تبدیل به اکسید کرده بودیم و برای اولین بار در طول سه سال گذشته آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه سپتامبر گزارش داد که میزان اورانیوم غنی سازی 20 درصدی ایران از 200 کیلو فراتر رفته و به 220 کیلو رسیده است.
وی ادامه داد: میزان اورانیوم 20 درصدی ما مشخص است و میزان تبدیل و رقیق شدن آن نیز مشخص است ولی من وارد جزییات این مسایل و چرایی انجام آن در گذشته نمی شوم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: من حاضرم تهمت و افترا بشنوم ولی کشور ضربه نخورد.
*** مثال های دردناک ظریف
ظریف همچنین با یادآوری سفر اخیر خود به کویت گفت: خبرنگاری در کویت از من درباره جزایر سه گانه سوال کرد، بنده براساس موضع همیشگی ایران که ما آماده گفت و گو با امارات درباره معاهده 1971 هستیم، پاسخ دادم؛ دوستان آمدند من را به وادادگی متهم کرده اند. می دانید یعنی چی؟ آمده اند از تمامیت ملی و منافع ملی برای یک دعوای سیاسی خرج کرده اند.
وی با بیان این که حتی اگر وزیر خارجه چنین حرفی را زده بود باید گفته می شد که وی نگفته است، افزود: نباید وقتی وزیر خارجه شما در کشور عربی منطقه خلیج فارس درست موضع نظام را گرفته است و هیچ رودربایستی هم نکرده، بیاییم موضوع را قلب کنیم. آیا این منفعت نظام و کشور است؟ یک نفر به من جواب دهد؟ برای چه داریم این کار را می کنیم و به چه کسی داریم کمک می کنیم؟
رییس دستگاه دیپلماسی، مثال دیگر را درست کردن مشروعیت برای رژیم اسرائیل نامشروع در پای میز مذاکرات عنوان کرد و گفت: آمده اند برای اسرائیل نامشروع در پای میز مذاکرات مشروعیت درست کرده اند. ما می گوییم منبع شما کجاست؟ وی افزود: کدام مقام رژیم صهیونیستی این جرات را داشته که بگوید من می خواهم بیایم در برابر ایران بنشینم و مذاکره کنم؟ هیچ منبعی نیست به جز یک سایت ایرانی. چرا برای رژیم صهیونیستی موقعیت و مشروعیت ایجاد می کنیم تا بتواند چنین ادعایی کند؟
وی با بیان این که آنچه که بنده عرض می کنم در حد منافع ملی است، تصریح کرد: فقط این را عرض می کنم که ساختار برنامه هسته ای ما باقی خواهد ماند؛ آنچه که ما می پذیریم قابل بازگشت است اما من بسیار بعید می دانم فضای روانی شکسته شده است .
وزیر امور خارجه یادآور شد: اگر عقل داشته باشیم، اگر بتوانیم از این بهت معاندین و بدخواهان استفاده و برنامه ریزی کنیم این فضا را نمی توانند به راحتی برگردانند.
ظریف افزود: باید همدل، هم صدا و یکدست از فضای ایجاد شده استفاده سیاسی و اقتصادی برای مقابله با اسلام هراسی، شیعه هراسی و ایران هراسی کنیم، اسلام هراسی، شیعه هراسی و ایران هراسی را بی انصاف ها سکه روز و بازار کرده اند و براساس آن شیعه کشی باب شده است؛ نقض حقوق شیعه و مسلمین امر پسندیده شده است. باید از فرصت استفاده کنیم و این مساله را درمان کنیم.
*** حرف اوباما در مرکز سابان، ناتوانی برای از بین بردن برنامه هسته ای ایران بود
ظریف در پاسخ به سوال مکتوب دیگری درباره یاوه گویی های اوباما و لزوم اتخاذ مواضع محکم در برابر آن گفت: اخلاق ما مبنای دیدگاه ما است اما ما در برابر حرف بی مورد موضع محکم اتخاذ می کنیم. ممکن است به زبان دیپلماتیک موضع خود را بیان کنیم اما موضع محکم اتخاذ می کنیم.
وی با بیان این که اجازه نمی دهیم منافع ملی و حقوق کشور زیر پا گذاشته شود، افزود: البته می فهمیم که اوباما با یک گروهی دارد صحبت می کند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: من نمی خواهم نقدی به جایی داشته باشم، اما سخنرانی آقای اوباما در مرکز سابان که این یاوه گویی ها بیشتر مربوط به آن است، این سخنرانی را همه کانال های بین المللی هم بیان کردند؛ روزنامه لس آنجلس تایمز تیترش درباره این سخنرانی این بود که «اوباما غنی سازی در ایران را پذیرفت.»
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان اضافه کرد: روزنامه های معتبر دیگر آمریکایی ها هم همین را نوشتند و آمدند سخنرانی آقای اوباما را رمزگشایی کردند؛ فحش و بد و بیراه هایی که اوباما به ایران گفته، جدید نیست. سال هاست که دارند این حرف ها را می زنند، بازهم بگویند به جایی برنمی خورد.
ظریف تاکید کرد: حرف جدیدی که اوباما در مرکز سابان زد، اعلام ناتوانی برای از بین بردن برنامه هسته ای ایران بوده است.
وزیر امور خارجه سپس با خنده گفت: ما متاسفانه به جای اینکه حرف جدید اوباما را بگیریم، آمدیم تبلیغ حرف های قبلی را کرده ایم. اشاعه فحشا کرده ایم به قول آقایان!
وزیر امور خارجه توهین به مردم بزرگ ایران را غیرقابل پذیرش دانست و گفت: این را صریح گفته ایم، هربار که یک مقام خارجی به این مردم، این انقلاب و این کشور توهین کند، بدانید که ما در برابرش خواهیم ایستاد؛ این البته به معنای آن نیست که متوجه تحولات نباشیم و وضعیت را جدی نگاه نکنیم.
*** بسیاری از نکاتی که درباره متن گفته شده، صحیح نیست
ظریف سپس سوال دیگری را قرائت کرد که در آن از او سوال درباره اظهارات سردار جعفری فرمانده سپاه پاسداران مبنی بر اینکه در توافقنامه ژنو چیز زیادی دادیم و چیز کمی بدست آوردیم، پرسیده شده بود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال اظهار داشت: نظر ایشان محترم است؛ البته بنده شاید کارم بیشتر مذاکره باشد و این طور اعتقاد من نیست.
وی افزود: تحریم ها یک ساختمان بود ولی بیش از یک ساختمان، یک فضا بود. خیلی از اتفاقاتی که داشت درباره ایران رخ می داد، دارای ضابطه و قانون نبود.
وزیر امور خارجه این سوال را مطرح کرد که در تحریم ها اینکه نباید به ایران دارو فروخت یا برای انتقال پول مواد غذایی باید 35 درصد اضافه بر هزینه پرداخت کرد، در کدام قانون قرار داشت؟
مذاکره کننده اصلی ایران با گروه 1+5 با بیان اینکه فضایی ایجاد کرده بودند که فروریخت، تصریح کرد: ساختمان تحریم ها یک فضاسازی بود. این سروصداهایی که امروز آقای دیوید کوهن (معاون وزیر خزانه داری آمریکا و مسوول اجرای تحریم های ایران) می کند برای این است که این فضا را به هر شکلی حفظ کند.
ظریف گفت: آقای کوهن بعضی وقت ها حرف های بی معنی، زیاد می زند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ساختمان برنامه هسته ای ایران در توافقنامه ژنو حفظ شد، افزود: حتی غنی سازی 20 درصد با فاصله کمتر از 24 ساعت قابل بازگشت است؛ لذا آنها تبلیغ می کنند ولی من از دوستان تقاضا می کنم متن را بخوانند و تبلیغات را نگاه نکنند.
وی تاکید کرد: الان واقعا فرصت نیست ولی بسیاری از نکاتی که درباره متن در داخل کشور گفته شده، حرف صحیحی نبوده است.
** جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه خطر نبوده است
وی به ابراز نگرانی برخی از مقامات کشورهای همسایه از امنیت منطقه اشاره کرد و گفت: آنها نگران هستند که نمی توان با ایران به عنوان یک خطر برخورد کرد در حالی که جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه خطر نبوده است.
رییس دستگاه دیپلماسی افزود: جمهوری اسلامی ایران بیش از همه با سلطه مخالف است و با افکار خود آنان را زیر سوال می برد.
ظریف با بیان این که این رویکرد باعث نگرانی برخی همچون صهیونیستها شده است، یادآور شد: آنها تلاش می کنند با تبلیغات منفی ایران را تهدید منطقه معرفی کنند و در این راه از ابزاری استفاده می کنند که مورد پذیرش قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: سیاست جمهوری اسلامی ایران و رییس جمهوری خارج کردن این ابزار از دست دشمنان است البته برای این کار از هر راهی استفاده نمی کنیم و اصول را حفظ می کنیم.
وزیر امور خارجه با تاکید بر این که کسی نمی تواند اصول را به ما دیکته کند، گفت: ما امر و نهی را نمی پذیریم و هیچ قدرتی نمی تواند برای ما نسخه بپیچد، آینده و شیوه بازی را نیز ما تعیین می کنیم.
ظریف با بیان این که بر اساس مبانی فکری حاکم بر جمهوری اسلامی ایران سلاح هسته ای مخل امنیت است، افزود: از نظر شرعی و استراتژیک ما اعتقادی به داشتن و تولید سلاح هسته ای نداریم و این سلاح نمی تواند برای هیچ کس و همچنین پیرامون ایران امنیت فراهم کند.
وی با طرح این سوال که چرا رژیم صهیونیستی از فعالیت هسته ای ایران نگران است، اظهارداشت: آنها تلاش خود را برای موفق نشدن ما انجام می دهند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در جهان متحول کنونی راه پیشگیری از توفیق ایران ایجاد فضای بین المللی توهم و وحشت از توان تخریبی است و با ایجاد این فضا است که می توانند بر جنایت ها و سیاست های ضد حقوق بشری آنها سرپوش بگذارند.
ظریف با طرح این سوال که چرا کسی درباره شهرک سازی صهیونیست ها صحبت نمی کند، گفت: آنها با تبلیغ خطر دروغین ایران هسته ای، جنایات خود را توجیه می کنند، در حالی که خودشان موجب مخل امنیت هستند.
*** هر راه حل نهایی شامل غنی سازی خواهد شد
ظریف در پاسخ به سوال دیگری پذیرش حق غنی سازی ایران در متن توافقنامه ژنو و واژه به کار رفته انگلیسی در توافقنامه در این رابطه گفت: ترجمه متن عین متن انگلیسی است و حتی در مواردی احتیاط کردیم یک مقداری این متن را به ضرر خودمان ترجمه کرده ایم.
وی با بیان اینکه غنی سازی و حقوق هسته ای در معاهده ان. پی . تی به عنوان حقوق غیرقابل انفکاک شناخته شده و این حقوق قابل شناسایی نیست فقط باید به اجرایش احترام بگذارند، تصریح کرد: مانند این است که کسی بگوید حق حیات شما را من شناسایی کردم یعنی اگر به رسمیت نشناسم، شما حق حیات ندارید؟
مذاکره کننده اصلی هسته ای ایران مبنای حق غیرقابل انفکاک در حقوق بین الملل را مانند حق حیات دانست و افزود: لذا آنچه لازم است این است که حق مورد احترام قرار بگیرد و برای شما مانعی در اجرای این حق وجود نداشته باشد.
ظریف با بیان اینکه غنی سازی در دو جای برنامه اقدام مشترک آمده است، گفت: در برنامه اقدام ژنو در دو جا گفته شده که برنامه هسته ای ایران شامل غنی سازی ادامه پیدا خواهد کرد و هر راه حل نهایی شامل غنی سازی خواهد شد و در گام نهایی تحریم ها برداشته می شوند؛ غنی سازی در ایران خواهد بود و تحریم ها یعنی احترام به اجرای حق ما.
وی به قاعده 321 آمریکا درباره همکاری های هسته ای اشاره کرد و گفت: براساس این قاعده، هرکس از جمله رژیم شاه که می خواهد با آمریکا قرارداد هسته ای امضا کند، باید تعهد کند که برنامه غنی سازی نخواهد داشت نه اینکه حق ندارد بلکه نخواهد داشت.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان هند، کره جنوبی و ژاپن را تنها سه کشوری دانست که شامل قاعده 321 آمریکا نیستند.
وزیر امور خارجه گفت: امروز امارات متحده عربی که از نزدیک ترین دوستان آمریکاست، وزیر خارجه اش به من گفت تعهد داده است که هیچ گاه برنامه غنی سازی نخواهد داشت؛ دولت عربستان سعودی 5 سال است که در حال مذاکره با آمریکاست و به نتیجه نمی رسد چون آمریکا بدون این قاعده نمی پذیرد.
ظریف با یادآوری مذاکرات دولت پهلوی با آمریکایی ها درباره همکاری های هسته ای، تصریح کرد: در اواخر دولت فورد در سال 1976 شورای امنیت ملی آمریکا به امضای مشاور امنیت ملی سندی را منتشر کرده که امروز این سند پخش شده است؛ ما متاسفانه گرفتار بعضی از دروغ پردازی های رژیم سابق هم در این روزها شده ایم.
وی اضافه کرد: در این سند که موجود بوده، آمده است آمریکا تنها با شرایطی می تواند به ایران اجازه غنی سازی اورانیوم بدهد ولی حالا آمریکا در متنی که پذیرفته در دو جا، هم در مقدمه و هم در نهایت غنی سازی را پذیرفته است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه دوستان باور کنید من آدم دروغگویی در دوران زندگی ام نبوده ام، تصریح کرد: من را باور نمی کنید، از واشنگتن پست نقل قول بیاورید؛ این روزنامه گفت دولت آمریکا به مردم دروغ گفته که در این موافقتنامه غنی سازی نیست.
ظریف افزود: وقتی توافقنامه ژنو آماده شد اولین کسی که آن را به خبرنگاران ایرانی و غربی داد من بودم، چون خیالم راحت بود.
مذاکره کننده اصلی هسته ای ایران با یادآوری fact sheet صادر شده از سوی کاخ سفید خاطرنشان کرد: در آن کاغذ، غنی سازی نبود و برخی دوستان هم گفتند که آمریکا ابر قدرت است و هرچیزی که بگوید همان درست است! و بعد واشنگتن پست که معروف به سخنگویی وزارت خارجه و دستگاه اطلاعات خارجی آمریکاست، می نویسد چرا به مردم دروغ می گویید شما که غنی سازی را پذیرفته اید و خود آقای اوباما در مرکز سابان گفت که ما چاره ای نداریم که غنی سازی را بپذیریم.
ظریف اضافه کرد: اتفاقا در سند شروطی هم که نمی توانستیم درباره غنی سازی بپذیریم، برداشتیم.
*** فرش را از زیر پای رژیم صهیونیستی می کشیم
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اینکه چرا سیاست خارجی کشور تنها محدود به برنامه هسته ای شده است و برنامه ایران برای معرفی ومقابله با رژیم صهیونیستی چیست؟، گفت: شما به من نگاه نکنید و ببینید که نتانیاهو چه می گوید. اگر نتانیاهو به اندازه ای که در این سه ماه عصبانی است، در هشت سال گذشته عصبانی بود، بگویید که ما تلاش نکرده ایم.
وی با طرح این سوال که سیاست خارجی ما کجا محدود به برنامه هسته ای شده است؟، افزود: بنده بعد از هفت سال از اینکه کمیسیون مشترک ما با آفریقای جنوبی تشکیل نشده بود، به این کشور سفر کردم؛ بیشتر در راه بودم تا در آنجا ولی تاکید داشتم که بروم و کمیسیون تشکیل شود.
ظریف اظهار داشت: با کویت بعد از شش سال که کمیسیون مشترک تشکیل نشده بود، کمیسیون مشترک تشکیل دادیم و با سایر کشورها به حول و قوه الهی رابطه مان را به صورت جدی دنبال می کنیم.
مذاکره کننده اصلی هسته ای با بیان اینکه این پرونده زمان زیادی را از وی می گیرد، خاطرنشان کرد: من داوطلب وزارت امور خارجه و قبول پرونده هسته ای نبودم اما گفت «قرعه فال به نام من دیوانه زدند»؛ تلاش خود را خواهم کرد و با افتخار تلاش خواهم کرد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: ما داریم فرش را زیر پای رژیم صهیونیستی می کشیم و بازی چندین ساله آنها به هم خورده است.
*** 19 هزار سانتریفیوژ
به گزارش ایرنا، ظریف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در بخشی از برنامه اقدام تزریق اورانیوم به تعدادی از سانتریفیوژها متوقف شده است، گفت: در حال حاضر ما 19 هزار سانتریفیوژ داریم و از این تعداد بدون هیچ توافقی هشت تا 9 هزار دستگاه با اورانیوم می چرخند و بقیه آنها یا نمی چرخند یا بدون اورانیوم می چرخند.
وی یادآور شد: در این اقدام هیچ توافق وهیچ ما به ازایی نبوده است و ما هیچ اورانیومی تزریق نکرده بودیم. این اقدام از گذشته بوده و برای این دوران هم نیست بنابراین فعالیتی متوقف نمی شود و وضعیت کنونی که قصد تغییرش را نداشتیم و دلیلش را هم نمی خواهم توضیح دهم، همین وضعیت ادامه پیدا خواهد کرد.
*** آنچه در حال توافق هستیم، قسمتی از توافق نهایی است
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که برخی گمان می کنند که ما از تمامی مهره های خود استفاده کرده ایم آیا در گام های بعدی ایران برای معامله موردی در اختیار دارد؟، گفت: این طور نیست؛ آنچه درباره آن در حال توافق هستیم قسمتی از توافق نهایی است. برنامه اصلی و چارچوب نهایی آن مشخص بوده و معلوم است که غنی سازی در ایران ادامه خواهد داشت و تحریم ها برداشته می شود.
ظریف با یادآوری اولین جلسه وزیران امور خارجه ایران و گروه 1+5 در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، افزود: روز اولی که در نیویورک به اجلاس 1+5 رفتم، گفتم شما می گویید جامعه بین المللی، اما من از ریاست جلسه ای می آیم که 120 کشور عضو آن هستند لذا جامعه بین المللی یعنی خود شما؟.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما قرار است نگرانی های معقول آنها را رفع کنیم اما واقعیت آن است که ما هم مهره برای مذاکره داریم و هم موضوع و هم اینکه توافق موقتی که وجود دارد، 6 ماهه است و در نهایت، باید کل تحریم ها حذف شود و این تعهد را گرفته ایم.
رییس دستگاه دیپلماسی درباره تفاوت توافق موجود با طرح های قبلی اظهار داشت: تفاوت این توافق با چارچوب های قبلی توافق در این است که در این توافق، تصویر نهایی هم ترسیم شده است؛ بنده اصرار داشتم که طرف مقابل تصویر نهایی را با این شرایط که اول غنی سازی ادامه داشته باشد و دوم تحریم ها برداشته شوند، بپذیرد.
ظریف با بیان اینکه براساس توافق، تحریم های شورای امنیت و تحریم های دو جانبه و چند جانبه حذف خواهند شد، گفت: به من می گویند چرا تحریم های حقوق بشر حذف نمی شوند؟ ما که به خاطر حقوق بشر مذاکره ای نکردیم.
وی با بیان اینکه آمریکایی ها بیشترین تحریم ها را علیه کشورهای دیگر اعمال می کنند، افزود: تقریبا فوت کردن به کوبا، در آمریکا تحریم است. اما چه کسی آن را اجرا می کند؟ هیچ کس؛ حتی نزدیک ترین متحد آمریکا که کاناداست هم این تحریم ها را اجرا نمی کند زیرا مبنا ندارد.
وزیر امور خارجه با یادآوری تصویب تحریم های داماتو در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون که سرمایه گذاری بیش از 20 میلیون دلاری در ایران را ممنوع می کرد، گفت: اروپایی ها به آمریکایی ها می گفتند که اگر بخواهید این تحریم ها را اعمال کنید ما شما را به دادگاه می بریم.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با یادآوری تحریم فروش بنزین به ایران در دوره اخیر اظهار داشت: دولت دوست ما، ونزوئلا آمد و اعلام کرد که ایران نیازی به بنزین ما ندارد! یعنی نمی فروشم و این تفاوت وضعیت است.
*** بزرگترین قدرت مردم خودباوری، مقاومت و فرهنگ ایثار و شهادت است
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا گفته اید، آمریکا از موشک های ما نمی ترسد؟، اظهار داشت: من نگفتم که آمریکا نمی ترسد؛ گفتم آمریکا از فرهنگ شهادت ما می ترسد.
ظریف تاکید کرد: بزرگترین قدرت این مردم خودباوری، مقاومت و فرهنگ ایثار و شهادت مردم است و این سرمایه را نمی توانیم با سلاح عوض کنیم؛ روزی که ما این کار را بکنیم، شروع اشتباه است.
وی به برخی اظهار نظرها مبنی بر اینکه ظریف صلاحیت اظهار نظر در امور نظامی را ندارد، اشاره کرد و گفت: من شعار نمی دهم من اهل شعار نیستم من متون استراتژیک آمریکا را خوانده ام؛ من بیست سال است امنیت استراتژیک درس می دهم و می گویم نگرانی آمریکایی ها از سلاح ما نیست، نگرانی آمریکا از فرهنگ ماست، از مقاومت مردم ماست و از این است که اگر بزنند، دوباره می سازیم.
مذاکره کننده اصلی هسته ای با بیان اینکه باید قدرت خودمان را بفهمیم، تصریح کرد: اگر مبانی قدرت خودمان را نفهمیم در زمین طرف مقابل بازی کرده ایم و قدرت آن را تحمیل کرده ایم و به آن مبنای استراتژیک داده ایم در حالی که مبنای قدرت ما جای دیگری است.
*** جلسات مخفی در رابطه با آمریکا نداریم
ظریف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه درباره برگزاری جلسات محرمانه با آمریکا که اوباما آن را لو داد، موافقت مقام معظم رهبری وجود داشته است؟ اظهار داشت: اول اینکه اوباما چیزی را لو نداد؛ آنچه که مطرح بود این است که در کنار مذاکرات با 1+5 با آمریکایی ها مذاکراتی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه هیچ وقت این موضوع را مخفی نکرده ایم، خاطرنشان کرد: چرا این قدر چشم ما به دهان اوباماست که لو بدهد، خودمان داریم می گوییم.
وی افزود: تماس تلفنی جان کری با من را که گفت؟ مگر من نگفتم؛ چیزی نداریم که مخفی کنیم؛ نگرانی نداریم که مخفی کنیم و بازهم می گویم من از رهبری خرج نمی کنم اما اگر ایشان نظری داشته باشند ما خودمان را ملزم به اطاعت از رهبری می دانیم و خود ایشان بر این نکته در مورد بنده و دکتر روحانی اشراف دارند.
*** دیپلمات های خوبی داریم
ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره تربیت دیپلمات در دستگاه سیاست خارجی اظهار داشت: تلاش مان در دستگاه سیاست خارجی این است که افرادی را که وابسته به این کشور و وابسته به این نظام باشند، تربیت کنیم.
رییس دستگاه دیپلماسی به راه اندازی دانشکده روابط بین الملل در زمان وزارت علی اکبر ولایتی اشاره کرد و افزود: اتفاقا ما دیپلمات های خوبی داریم ولی آنچه که باید باشیم، هیچ کدام مان از بنده تا همه همکارانمان نیستیم؛ زیبنده این مردم نیستیم اما تلاش خود را می کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره غرامت جنگی از عراق تنها به ذکر این نکته اکتفا کرد که «ما از حقوق مردم کوتاه نمی آییم.»
*** ما به خدا و خودمان خوش بین هستیم نه طرف مقابل
مذاکره کننده اصلی هسته ای در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیت الله خامنه ای فرمودند من به آمریکا خوشبین نیستم ولی شما در عین حال مذاکره می کنید و اینکه آیا این مساله راهی برای عدم موفقیت است؟، گفت: ما این جور نمی بینیم؛ ما به خود و خدا خوش بین هستیم و نه به طرف مقابل.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: من فکر می کنم که طرف مقابل نمی تواند تعیین تکلیف کند ولی ما این توان را داریم که تکلیف مذاکرات را تعیین کنیم و از اینکه بدخواهان ما، شرایط را به روندی برگردانند که برای کشور مصلحت نبوده است، مانع شویم.
وی تصریح کرد: عدم خوش بینی مقام معظم رهبری را ما هم داریم و برای همین است که من از روز اول اعلام کردم که کار سخت، تازه شروع شده است و تازه وارد مرحله سخت شده ایم.
** رابطه نهادینه بین دستگاه سیاست خارجی و محیط های علمی فراهم شود
وزیر امور خارجه در ابتدای سخنانش بر لزوم فراهم شدن رابطه نهادینه بین دستگاه سیاست خارجی و محیط های علمی و دانشگاهی و استفاده از نظرات نخبگان و اساتید تاکید کرد.
وی گفت: ارتباط نزدیک بین دستگاه دیپلماسی و نخبگان و اساتید برای تبیین سیاست خارجی یک ضرورت است.
ظریف اظهار داشت: منظور از این ارتباط تنها حضور من در قم و دیدار با مراجع تقلید نیست بلکه این ارتباط باید مدام و مرتب باشد.
وی افزود: اگر آنچه را در هشت سال گذشته از سوی دستگاه های مطالعاتی کشورهای دنیا تهیه، تولید و توزیع شده است، مطالعه کنیم، درمی یابیم که همه دنیا درباره مولفه های شرایط جدید عرصه بین الملل سخن می گویند.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: در واقع همه بازیگران این عرصه به این واقعیت پی برده اند که دوران جنگ سرد تمام شده و روابط بین الملل، چارچوب های مشخص خود را دارند.
به گفته ظریف در دوران جنگ سرد، ابزارهای سیاست، ابعاد، مولفه ها و عرصه رقابت کاملا مشخص و بسیار هم به هم نزدیک بود و در واقع، دو ابر قدرت آمریکا و شوروی چارچوب مشخصی برای روابط سیاسی تعیین کرده بودند که همه بازیگران باید در آن مسیر حرکت می کردند.
**آمریکایی ها مجبور هستند برای تسخیر قلب ها و مغزها بسیار هزینه کنند
وی ادامه داد: بعد از فروپاشی شوروی و بلوک شرق، برای آمریکایی ها توهمی ایجادشد که نظام دوقطبی با فاصله کوتاه انتقالی به نظام تک قطبی تبدیل شده است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: بوش پدر در سخنرانی سازمان ملل خود وعده نظم نوین جهانی داد؛ یعنی فکر می کرد نظم گذشته تمام شده و نظم جدید آمریکایی جایگزین آن شده است با فاصله اندکی معلوم شد آن تصور توهمی بیش نبوده است.
ظریف ادامه داد: اکنون دوران طولانی گذار و نظام دوقطبی به نظام آتی که نمی دانیم چیست و هر کسی تصوری از آن دارد به پیش می رود.
وی تاکید کرد نمی دانیم بازیگران این نظام چه کسانی خواهند بود؛ آیا دولت ها بازیگر آن یا انسان ها بازیگر صحنه بین المللی خواهند بود؛ آیا فقط قدرت نظامی حاکم است یا این که انواع قدرت ها حاکم خواهد بود؟
وی تصریح کرد: آمریکا به رغم تمام قدرت نظامی، برای این که بتواند قدرت نظامی را به نفوذ تبدیل کند دچار مشکل است؛ حمله به عراق و افغانستان نتیجه معکوس داده و در نتیجه رییس جمهوری سر کار می آید که باید نیروهای آمریکایی را از این کشورها خارج کند.
رییس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: نیروهای آمریکایی را به فرض و توهم تغییر شرایط بین المللی و تغییر شرایط موقت به منطقه اعزام می کنند.
ظریف افزود: آنها پی بردند که این شرایط موقتی است و باید شرایطی دائم ایجاد شود؛ نئومحافظه کاران که مهم ترین نمایندگان اصلی این گروه ها در آمریکا هستند، معتقد بودند که باید با استفاده از قدرت نظامی، قدرت آمریکا را نهادینه کنند؛ بنابر این حتی در دوران کلینتون هم حداقل سالانه یک عملیات جدی نظامی صورت می گرفت.
ظریف در ادامه سخنان خود گفت: حمله به کوزوو، عراق، سودان ولیبی همه به دلیل این توهم بود که باید با استفاده از ابزار نظامی قدرت موقت آمریکا را در دوران انتقالی نهادینه کرد.
وی یادآور شد: با روی کار آمدن بوش پسر و فراهم شدن زمینه پس از حادثه 11سپتامبر از این وضعیت استفاده کردند تا باز هم عامل نظامی را نهادینه کنند و به عراق و افغانستان حمله کردند اما در همه موارد شکست خوردند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در دوران گذار زندگی می کنیم که ابزارهای گذشته در آن کارآمد نیست؛ آمریکایی ها مجبور هستند حتی در داخل نیروهای مسلح خود برای تسخیر قلب ها و مغزها بسیار هزینه کنند که گاهی با هزینه های سخت افزاری برابری می کنند.
**در جمهوری اسلامی ایران باید تولیدکننده باشیم
ظریف افزود: همه موسسات مطالعاتی دنیا برای فهم این واقعیت تلاش می کنند تا بدانند ما در چه شرایطی هستیم و شرایط دوران گذار چیست.
وی ادامه داد: ما در جمهوری اسلامی باید تولیدکننده باشیم؛ همه نظریه پردازی ها و دیدگاه ها فقط برای تحلیل و فهم تولید نشده است بلکه علاوه و بیش از فهم برای توجیه و شکل دهی به آینده تولید می شوند.
*** باید آینده را بفهمیم و تبیین کنیم
ظریف در ادامه افزود: اگر گزارش آمریکایی ها درمورد آینده نظام بین الملل با گزارشی که چین، روسیه یا اروپا از آینده نظام بین الملل می دهند، متفاوت است به همین دلیل است که در کنارفهم، القا نیز مهم است برنامه ریزی و آینده سازی هم اهمیت دارد. ما باید این آینده را هم خود بفهمیم و هم خود تبیین کرده و هم خود بسازیم.
وی یادآور شد: نقش محیط های دانشگاهی در شناخت و شکل دادن و نظریه پردازی در مورد این واقعیات مهم و حیاتی است؛ نباید در حوزه علم، شناخت، فهم و درک مصرف کننده باشیم. هیچ کس نباید مصرف کننده باشد؛ مخصوصا ما که ادعا می کنیم در جامعه بین المللی حرفی برای گفتن داریم.
***خودباوری؛ مبنای قدرت جمهوری اسلامی
ظریف تاکید کرد: به نظر من مبنای قدرت جمهوری اسلامی همین ادعاست؛ همین که ما به این خودباوری رسیدیم که در مقابل آمریکا بگوییم ما هم حرفی برای گفتن داریم، دنبال دیدگاه های شما نیستیم و از مدل ها و نمونه های شما تصویربرداری نمی کنیم، می توانیم فهم، تبیین و ارائه کنیم.
وزیر امور خارجه یادآور شد: اینکه ما اعتقاد داریم جمهوری اسلامی قدرتمند است نه به دلیل ابزار نظامی است که قدرت دارد؛ هرچند ابزار نظامی هم مهم است بلکه به این دلیل است که ما ملتی هستیم که به برکت اسلام، انقلاب، امام، رهبری و خون شهدا توانسته ایم استقلال داشته باشیم و حرف خودمان را بزنیم.
ظریف تصریح کرد: این پایه قدرت ماست؛ پایه قدرت خود را باید باور کنیم. اگر اینطور شد آن وقت نظریه پردازی دیگران را «نشخوار» (البته لغت بدی است) نمی کنیم بلکه خودمان نظریه پردازی می کنیم.
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران افزود: محیط دانشگاهی ما باید محیطی باشد که فهم بومی از شرایط داشته باشیم نه کپی بردازی از دیدگاه های دیگران. کپی برداری از دیدگاه های دیگران صرفا به تقویت مبانی قدرت آنها منجر می شود.
*** رای مردم حق الناس است
وزیر امور خارجه ادامه داد: بسیاری از قدرت های برتر بعضی شعارها را دوست دارند، زیرا نتیجه اش قدرت آنها را تقویت می کند. ما باید مبنای قدرت خود را بفهمیم. شعارها و دیدگاه های ما باید همانگونه باشد که همیشه رهبری معرفی و تبیین کرده اند. بر این اساس، مبانی قدرت ما خودباوری مردم است. مردم به برکت پیام امام باور کردند خودشان می توانند و اگر خودشان نخواهند چیزی را نمی توانند به آنها تحمیل کنند.
وی افزود: چرا باور داریم حماسه سیاسی امسال به فرموده مقام معظم رهبری شکل گرفت؟ زیرا مردم نشان دادند به رغم همه تهدیدها و فضاسازی ها به جمهوری اسلامی اطمینان دارند و باید دیدگاه خودشان را از طریق صندوق های رای بیان کنند.
ظریف تاکید کرد: من به این فرمایش مقام معظم رهبری پای صندوق رای که رای مردم را حق الناس معرفی کردند، اعتقاد دارم. به عنوان یک دانشجوی حقوق بشر، این گفته از حقوق بشر کم نکرده است بلکه یک مفهوم عالی را به مفهوم اولیه آن افزوده است. این حرف ما برای همه دنیاست و اینکه این حق الناس را مسوولان رعایت کردند و رای مردم را پاس داشتند، اطمینان مردم را به نظام ثابت کردند که اطمینان درستی بوده و بزرگ ترین سرمایه اجتماعی ماست.
وزیر امور خارجه یادآور شد: در منطقه ای که ما در آن زندگی می کنیم؛ چنین اتفاقی نیفتاده است. باید توجه کنیم در 20 یا 30 سال گذشته هر رییس جمهوری در ایران در انتخاباتی که او اداره کرده است رییس جمهوری روی کار آمده که دیدگاه هایش با دیدگاه های وی کاملا متفاوت بوده است. آقای هاشمی رفسنجانی انتخابات آقای خاتمی، آقای خاتمی انتخابات آقای احمدی نژاد، آقای احمدی نژاد انتخابات آقای روحانی را برگزار کرده اند.
ظریف تصریح کرد: اینکه از طریق صندوق های رای و بدون استفاده از قدرت اعمال فشار و زور، مردم دیدگاه خود را به کرسی نشانده اند؛ برجستگی بی نظیر برای ماست.
وی یادآور شد: اکنون منطقه از یک طرف با دیدگاه های افراطی سکولاریسم مواجه و به بن بست رسیده است و نمی تواند مشکلات را حل کند و از طرف دیگر، گروه های افراطی گری مدعی به اسلام نتوانسته است به نتیجه ای برسد، هر دو به بحران رسیده اند. آنچه در منطقه توانسته است 35 سال از آزمایش زمان موفق بیرون آید، این مدل (مدل جمهوری اسلامی ایران ) است که باید آن را مبنای قدرت خود بدانیم چرا که در این صورت می فهمیم چالش های ما چیست و توانمندی ها و ظرفیت های ما چیست.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، در این جلسه بسیاری از سوالاتی مکتوبی که از سوی حاضران به دست دکتر ظریف می رسید، در کنار سوالاتی که درباره پرونده هسته ای بود، حاوی ابراز محبت، تشکر و «خداقوت» بود. البته برخی سخنان ظریف با احسنت گفتن های حضار مواجه می شد.
ظریف وقتی در بخش پایانی این جلسه به سرفه افتاد، به ساعت خود نگاه کرد و خطاب به حضار گفت:کاش زودتر وقت اذان شود تا هم من و هم شما راحت شویم.
این گفته های وی خنده حضار را به همراه داشت. پس از پایان جلسه نیز تعدادی از اساتید دانشگاه و روحانیون حاضر در جلسه برای دیدار و یا ابراز محبت نزد وی رفتند.
قالب جدید وبلاگ پیچک دات نت |