علی اکبر ولایتی روز چهارشنبه در دیدار کارل بیلدت وزیر امور خارجه سوئد با وی که در مرکز تحقیقات استراتزیک مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شد، اظهارداشت: ایران تمایل دارد مذاکرات دو طرف ادامه داشته باشد؛ ما اعتقاد داریم که استفاده از فناوری صلح آمیز هسته ای حق هر کشور است. این شبکه تلویزیونی در تارنمای خود نوشت: ایران و قدرت های جهان خود را آماده برگزاری دور جدید مذاکرات هسته ای در فوریه جاری در ژنو می کنند. این مذاکرات به دنبال توافق امضا شده در نوامبر گذشته برای توقف برنامه هسته ای تهران در مقابل کاهش تحریم های غرب برگزار می شود. ?حسن روحانی? رئیس جمهوری ایران می گوید که کشورش آماده است تا در مذاکرات نهایی به منظور دستیابی به راه حلی جامع شرکت کند. معاون رییس جمهوری در پنجمین روز از دهه مبارک فجر و در حاشیه ادای احترام مسوولان سازمان انرژی اتمی به امام راحل (ره) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اکنون توافقی 6 ماهه با گروه 1+5 داریم و از طرفی در حال مذاکره هستیم و امیدواریم این دوره به خوبی بگذرد. رییس مرکز تحقیقات استراتزیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مذاکرات بین کشورهای 3+3 و ایران در نخستین گام نسبتا مثبت بود و اجرای توافق ژنو براساس حسن نیت دو طرف می تواند ادامه داشته باشد.
وی ادامه داد: ما قویا این حق را برای خودمان می دانیم و در عین حال برای مذاکرات و بازدید از تاسیسات انرژی هسته ای همواره اعلام آمادگی کرده ایم.
مشاور اموربین الملل رهبر معظم انقلاب افزود: فناوری انرژی هسته ای مورد نیاز ما است و نمی توان برای همیشه از نفت و گاز استفاده کرد؛ البته استفاده با نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی کار مناسبی است.
ولایتی ضمن ابزار خوشحالی از دیدار وزیر امورخارجه سوئد گفت: من از گذشته و از ابتدای فعالیت خود در وزارت خارجه با نخست وزیر فقید سوئد روابط خوبی داشته ام.
کارل بیلدت وزیر امورخارجه سوئد نیز در این دیدار گفت: شروعی جدید میان روابط ایران و غرب آغاز شده و فضای نویی پس از توافق ابتدایی شکل گرفته است که فضاهای نوین تری را ایجاد می کند.
عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران در مصاحبه با شبکه ?سی سی تی وی? چین، اظهار داشت: ما مصمم به دستیابی به راه حلی متوازن، جامع و عادلانه در مذاکرات آینده درباره توافق نهایی هستیم.
عراقچی در مصاحبه اختصاصی با ?ونگ جین یان? خبرنگار سی سی تی وی اظهار داشت: ایران فعالیت راکتور هسته ای اراک را متوقف نخواهد کرد اما تلاش خواهد کرد تا هر گونه نگرانی احتمالی جامعه بین المللی در این زمینه را رفع کند.
خبرنگار این شبکه از عراقچی پرسید: ?جان کری? وزیر خارجه آمریکا به تازگی طی سخنانی در اجلاس داووس به راکتور اراک اشاره کرد. شما فکر می کنید ایران کاهش چشمگیر در فعالیت راکتور اراک در آینده را خواهد پذیرفت؟
عراقچی در پاسخ گفت: راکتور اراک حاصل تقریبا سه دهه فعالیت علمی طاقت فرسای دانشمندان ایرانی است. این یک موفقیت علمی بزرگ است. دلیلی وجود ندارد که ما این راکتور را تعطیل کنیم. در عین حال ما این موضوع را نیز درک می کنیم که فعالیت یک راکتور آب سنگین نگرانی هایی را درباره اشاعه هسته ای برمی انگیزد.
آنچه ما می توانیم انجام دهیم کاهش چنین نگرانی هایی و به صفر رساندن آن است. روش ها و ابزاری برای کاهش و رفع تهدیدهای غنی سازی منتسب به این نیروگاه وجود دارد. همان طور که گفتم حتی یک دلیل هم وجود ندارد که چرا ما باید فعالیت راکتوری را که مایه مباهات ملی و یک تحقیقات علمی بزرگ است، متوقف کنیم. اما ما آماده ایم با استفاده از متدها و فناوری خلاقانه نگرانی های اشاعه هسته ای را بر طرف کنیم.
عراقچی درباره این که ?آیا تعطیلی و برچیدن تاسیسات هسته ای خط قرمز دولت شماست?، اظهار داشت: البته که خط قرمز ماست. چرا باید همه چیز را از کار بیندازیم؟ ما قصد داریم درباره مسائل بسیاری مذاکره کنیم. همان طور که گفتم اگر آنها نگرانی های منطقی و قابل قبولی در رابطه با فعالیت این راکتور داشته باشند ما تلاش می کنیم آن را برطرف کنیم. ما آماده ایم همه نگرانی های واقعی را حل فصل کنیم و به آنها توجه داریم. این برای ما یک اصل است. ما فکر می کنیم که نیازی نیست چیزی برچیده یا مکانی تعطیل شود.
مصاحبه کننده در ادامه از وی پرسید: به نظر شما موانع اصلی و پیچیدگی های مذاکرات آینده چیست؟
عراقچی گفت: نگرانی های مختلفی وجود دارد و برنامه هسته ای صلح آمیز ما مولفه های مختلفی دارد. همان طور که گفتم محدودیت در غنی سازی مساله بسیار دشواری است، رفع نگرانی ها درباره راکتور آب سنگین اراک مساله مهمی است، تصمیم گیری درباره مساله گسترش بازرسی ها و پروتکل الحاقی و نحوه لغو تحریم ها مهم هستند. این مساله بسیار مهمی است. من به عنوان فردی که در چند سال گذشته در این زمینه فعالیت داشته ام، می دانم که مصالحه بر سر همه این مسائل بسیار دشوار است. همه ما خطوط قرمز خود را داریم. همان طور که گفتم، چگونگی پرداختن به این خطوط قرمز و چگونگی مصالحه بر سر خطوط قرمز دو طرف بسیار دشوار است.
با این حال، بدبین نیستم و چندان هم خوشبین نیستم و تلاش می کنم واقع بین باشم. من فکر می کنم که یافتن راه حل دست یافتنی است اما به تلاش های فراوان، حسن نیت و تصمیم واقعی نیاز دارد. این چیزی است که می توانیم با آغاز این روند درباره آن مذاکره کنیم.
عراقچی به این پرسش که ?شما درباره این مذاکرات بلند مدت و جامع چه نظری دارید و این معامله چگونه خواهد بود؟ این گونه پاسخ داد: این مذاکرات باید ما را به مقصد برساند؛ هدفی که ایران را بر اساس معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای ?ان پی تی? در زمینه برخورداری از برنامه هسته ای صلح آمیز شامل غنی سازی، از حقوق هسته ای اش بهره مند می کند. شرایطی که همه تحریم ها لغو شده اند و درباره اهداف برنامه هسته ای و این که ما به دنبال تولید سلاح هسته ای نیستیم، اعتماد سازی شده است. ما مطمئنیم که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است و ما سلاح هسته ای نمی خواهیم. سلاح هسته ای از نظر ما غیرانسانی است و به همان اندازه غیر اسلامی است. ما چنین سلاح هایی را بر خلاف آموزه های اسلامی می دانیم و اصول مذهبی کاملا روشنی در این زمینه داریم که توسط رهبر معظم انقلاب که بالاترین مقام مذهبی، سیاسی و قانونی در این کشور است، مطرح شده است.
ایشان خیلی صریح و روشن بیان کردند که تولید، انبار و استفاده از همه سلاح های کشتار جمعی بر اساس تعالیم اسلامی کاملا حرام است.
عراقچی درباره انتظاراتش از مذاکرات ایران و غرب در زمینه توافق نهایی اظهار داشت: مذاکرات بسیار چالش انگیزی در پیش خواهیم داشت. ما کاملا مصمم هستیم تا برای رسیدن به راه حلی متوازن، عادلانه و جامع گام برداریم و امیدواریم که طرف مقابل هم با همین روحیه و تصمیم برای حل این بحران در مذاکرات شرکت کند.
علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی باید مطالبات خود را با سعه صدر بیشتری دنبال کند.
وی با بیان اینکه ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی قبلا در 6 بند تفاهم نامه امضا کرده اند، افزود: البته مواردی است که مراحل آن در حال انجام بوده و قرار است بعد از طی سه ماه که ما آن 6 بند را پاسخ دادیم برای ایجاد فضای مناسب آینده، مذاکرات را با آژانس ادامه دهیم.
صالحی اظهار داشت: با توجه به توافق صورت گرفته با گروه 1+ 5 که میزان بازدیدها از تاسیسات هسته ای بیشتر شد به دلیل اینکه یک سری تعلیق صورت گرفته و کار سازمان و آژانس بیشتر شده است.
وی گفت: حتی آژانس مطالبه هشت میلیون دلاری بودجه برای این امر کرده و ما فکر می کنیم باید به گونه ای کار را مدیریت کنیم که بتوانیم به مسایل مورد نظر با توجه به محدودیت تعداد افراد و ظرفیت موجود در آژانس و سازمان انرژی اتمی بپردازیم به گونه ای این مذاکرات را به پیش ببریم که این بحث صدمه ای نبیند.
قالب جدید وبلاگ پیچک دات نت |