نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمایندگان در مقابل ملت مسوول هستند و می توانند در تمام امور کشوری اظهار نظر کنند، گفت: نمایندگان باید در جریان مذاکرات ایران و 1+5 قرار گیرند. «سید مهدی موسوی نژاد» در جلسه علنی مجلس در اخطاری با استناد با اصل 84 و 186 قانون اساسی گفت: در اصل 186 قانون اساسی آمده است که یکی از اعضای شورای عالی امنیت ملی، رییس مجلس شورای اسلامی است که جایگاهی حقوقی دارد و هر مصوبه ای که در شورای عالی امنیت ملی مطرح می شود، اگر محرمانه هم باشد باید در جلسه غیرعلنی به اطلاع نمایندگان برسد. دکتر ?محمدجواد ظریف? که در اجلاس سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) در پاریس شرکت کرده بود، عصر چهارشنبه وارد ژنو شد و مورد استقبال مدیرکل وزارت امور خارجه سوییس، علیرضا سالاری سفیر ایران در این کشور و محسن نذیری اصل نماینده دائم ایران نزد دفتر سازمان ملل در ژنو، قرار گرفت. این روزنامه درمطلبی به قلم ?دویل مک مناس? افزود: پس ازسال ها مذاکرات بی حاصل، آمریکا ممکن است بزودی در رویارویی طولانی اش با ایران با این مشکل مواجه شود که تمایلی برای معامله با ایران وجود دارد؟ به گزارش خبرنگاران سیاسی ایرنا، «مجید تخت روانچی» معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه، «سید عباس عراقچی»، «حمید بعیدی نژاد» مدیر کل امور اقتصادی و تخصصی بین المللی وزارت امور خارجه، «داوود محمد نیا» مشاور حقوقی وزیر امور خارجه و «محمد امیری» مدیر کل امور پادمان های سازمان انرژی اتمی امروز (چهارشنبه) وارد شهر ژنو شدند. دکتر «محمدجواد ظریف» که در پاریس به سرمی برد، این مطلب را شامگاه سه شنبه در دیدار با «لوران فابیوس» همتای فرانسوی خود بیان کرد. به گزارش ایرنا، در حالی که ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی طی دو روز گذشته در خصوص عملیاتی کردن طرح پیشنهادی جدید ایران در وین گفت و گو می کردند، قرار است مذاکرات تیم های کارشناسی ایران و گروه 1+5 نیز امروز و فردا در پایتخت اتریش برگزار شود. « فاطمه آلیا» روز سه شنبه در نطق میان دستور خود در مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: در این فرآیند رژیم صهیونیستی و آمریکا، ایران و مجلس جمهوری اسلامی را قطعا نامحرم می دانند، لذا شایسته نیست این نگاه در برخی در داخل کشور وجود داشته باشد. این منبع روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مهمترین دستاورد این نشست دو روزه این بود که متن جدید پیشنهادی ایران که بر سر آن توافق حاصل شد، جایگزین 10 دور مذاکره و چارچوب قبلی می شود. گزارش های منتشره در بیشتر رسانه های بیگانه از پیشرفت های حاصل از گفت وگوهای ژنو میان هیات ایرانی و کشورهای گروه 1+5 (ایالات متحده، فرانسه، روسیه و چین به همراه آلمان) حکایت دارد.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: در بحث مذاکرات ایران با 1+5 نمایندگان به عنوان وکلای ملت باید اطلاع کافی داشته باشند.
«محمد حسن ابوترابی فرد» نایب رییس اول مجلس که ریاست جلسه علنی را برعهده داشت، در پاسخ گفت: اخطار شما وارد نیست ما فقط اخطارهایی را که مربوط به دستور کار مجلس است، استماع می کنیم.
در این هنگام موسوی نژاد از جای خود برخاست و خطاب به ابوترابی فرد گفت که رییس جلسه در استماع اخطارها و تذکرها نباید تبعیض قائل شود.
ابوترابی فرد خطاب به وی گفت: از شما انتظار می رود که در چارچوب آیین نامه صحبت کنید.
وزیر امور خارجه کشورمان به منظور شرکت در دور جدید گفت و گوهای ایران با گروه 1+5 وارد شهر ژنو سوییس شد.
ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین و آلمان قرار است در روزهای 16 و 17 آبان ماه (پنجشنبه و جمعه) در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو با یکدیگر گفت و گو کنند.
این مذاکرات قرار است فردا از ساعت 11 صبح به وقت محلی (13 و 30 دقیقه به وقت تهران) در ژنو آغاز شود.
تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان شامل ?سیدعباس عراقچی? معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه، ?مجید تخت روانچی? معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه، ?حمید بعیدی نژاد? مدیر کل امور اقتصادی و تخصصی بین المللی وزارت امور خارجه، ?داود محمدنیا? مشاور حقوقی وزیر امور خارجه و ?محمد امیری? مدیرکل امور پادمان های سازمان انرژی اتمی صبح روز چهارشنبه به وقت محلی وارد شهر ژنو شده بودند.
?کاترین اشتون? مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز مذاکره کننده اصلی گروه 1+5 با کشورمان است.
ظریف و اشتون قرار است ساعت هشت صبح چهارشنبه بر سر میز صبحانه با یکدیگر دیدار کنند و سه ساعت بعد از آن مذاکرات آغاز خواهد شد.
علاوه بر اشتون، گهلگا اشمید? معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ?وندی شرمن? به نمایندگی از دولت آمریکا، ?سرگئی ریابکوف? به نمایندگی از دولت روسیه، ?سایمون گس? به نمایندگی از دولت انگلیس، ?ژاک اودیبر? به نمایندگی از فرانسه، ?وانگ مین? به نمایندگی از دولت چین و ?هانس دیتر لوکاس? به نمایندگی از آلمان مذاکره کنندگان شش کشور با ایران هستند.
ایران در مذاکرات 23 و 24 مهرماه، طرح پیشنهادی جدید خود با عنوان ?پایانی بریک بحران غیر ضروری؛ آغازی برای افق های جدید? را که شامل یک هدف مشترک، گام اول و گام آخر می شود، بصورت ?پاور پوینت? به طرف مقابل ارائه کرد تا جدیت و اراده سیاسی خود را برای حل این بحران غیر ضروری به طرف مقابل نشان دهد.
دو طرف فضای گفت و گوهای مهرماه را ?مثبت و سازنده? توصیف کردند و قرار است در دور جدید مذاکرات که از فردا (پنجشنبه) آغاز می شود، درباره جزئیات طرح پیشنهادی ایران با یکدیگر مذاکره کنند.
*** سیاست ایران مبتنی بر عدم پیگیری تسلیحات هسته ای است
دکتر ظریف شامگاه سه شنبه در گفت و گو با ایرنا در پاریس با یادآوری مذاکرات سیاسی، فنی و کارشناسی صورت گرفته با اعضای گروه 1+5 و همچنین آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: انتظار ما این است که کشورهای عضو گروه مذاکره کننده غربی و به ویژه فرانسه با یک دیدگاه باز و آگاه در این دور از مذاکرات شرکت کنند.
وی ادامه داد: این بدین معناست که آنها با هدف دستیابی به راه حلی در این نشست حضور پیدا کنند که در این صورت می توانیم به صورت جدی به سمت حل بحران پیش برویم.
ظریف اظهار داشت: آنچه مسلم است، جلب اعتماد مردم ایران ضروری است و ایرانیان تاکنون به سیاست هایی که از طرف برخی از این دولت ها دنبال شده، کاملاً بی اعتمادند.
وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد: به همین جهت ما در حال امتحان میزان جدیت این دولت ها و نمایندگان شان در زمینه رسیدن به یک راه حلی مورد قبول طرفین هستیم و امیدواریم با توجه به اینکه سیاست های گذشته هیچ دستاوردی برای غرب و برای اعضای گروه مزبور به همراه نداشته است، شاهد حضور آگاه و مؤثر اعضا گروه در نشست ژنو باشیم.
ظریف، همچنین تحریم های وضع شده ناعادلانه و ظالمانه از سوی کشورهای غربی به دلیل فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان را یادآور شد و گفت: تحریم های وضع شده علاوه بر ایجاد مشکلات برای مردم ایران، باعث فرصت سوزی در زمینه های مختلفی برای کشورهای غربی وضع کننده آن نیز شده است.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران، با بیان اینکه غرب امکان استفاده و رایزنی با یکی از مهم ترین و مؤثرترین بازیگران منطقه ای را از دست داده است، اظهار داشت: به ویژه آنکه حضور حماسی مردم در انتخابات ریاست جمهوری اخیر این آگاهی را برای این دولت ها ایجاد کرده که نیاز دارند با جمهوری اسلامی به طریق دیگری عمل کرده و از طریق تعامل وارد شوند؛ یعنی تعاملی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل.
ظریف، با اشاره به دور جدید مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 5+1 در ژنو گفت: گفت وگوها بسیار دشوار و شاهد فراز و نشیب های زیادی خواهد بود، اما این بدان معنا نیست که ما مشکلات لاینحلی را پیش رو داریم؛ چرا که جمهوری اسلامی ایران سیاستش مبتنی بر عدم پیگیری سلاح هسته ای است.
وی ادامه داد: از نظر ما برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران کاملاً صلح آمیز بوده و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
ظریف، همچنین همکاری های مفید و سازنده طرف ایرانی در پرونده هسته ای کشورمان را مورد تأکید قرار داد و گفت: نکته مهم این است که ما از یک دیوار بی اعتمادی که بیشتر به دلیل سیاست کشورهای غربی ایجاد شده، چطور باید عبور کنیم و برای عبور از این وضع، کشورهای غربی نیازمند جلب اعتماد ایران هستند.
وی افزود: ما هر اقدامی را در جهت رفع نگرانی های احتمالی کشورها انجام می دهیم تا حقوق مردم ایران برای فناوری صلح آمیز هسته ای از جمله غنی سازی کاملاً مورد شناسایی و اجرا قرار گیرد.
وزیر امور خارجه ایران، استفاده مردم ایران از فواید و مزایای فناوری صلح آمیز هسته ای را حق آنان دانست و گفت: در تلاشیم تا مشکلات و تضییعاتی که به صورت غیرقانونی و ظالمانه به مردم ایران تحمیل شده است را از طریق توسعه و پیشرفت کشور مرتفع سازیم.
روزنامه آمریکایی?لس آنجلس تایمز?نوشت:در تاریخ معاصر لحظاتی که فرصتی برای مذاکره بین ایران و آمریکا فراهم باشد، بسیار نادر بوده و نباید فرصت کنونی را از دست داد.
قرار است این هفته مذاکره کنندگان در ژنو گرد هم آیند تا به توافقی دست یابند که چنین توافقی باید به قدر کافی قوی باشد تا به کشورهای دیگر اطمینان دهد ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست.
این روزنامه می نویسد: مقامات دو طرف می گویند فاصله زیادی تا رسیدن به توافق وجود دارد اما درعین حال این مذاکرات را فرصتی مغتنم قلمداد می کنند.
?حسن روحانی? رییس جمهوری ایران خواستار توافقی است که ضمن محترم شمردن حقوق هسته ای کشورش در چارچوب ان پی تی به لغو تحریم های اقتصادی این کشور نیز منجر شود. وی درتبلیغات انتخاباتی اش در بهار گذشته وعده داد برای لغو تحریم ها تلاش کند.
البته چالشی که وجود دارد این است که ایران خواستار محدودیت های جزیی در آزادی فعالیت هسته ای اش درمقابل لغو بخش اعظم تحریم هااست اماآمریکا وهم پیمانانش برعکس خواستار توقف بخش عمده ای از برنامه هسته ای ایران قبل از لغو بیشتر تحریم ها هستند.
این در حالی است دو طرف با انتقادها و بی اعتمادی شدیدی مواجه هستند.
این روزنامه توافق دو طرف درباره ساختاری برای مذاکرات را نشانه ای مثبت ارزیابی کرد و نوشت: درمرحله نخست دو طرف تلاش خواهند کرد که ازهم اکنون تا پایان سال به توافقی موقت دست یابند.
همان طور که ?وندی شرمن? رئیس هیات آمریکایی در مذاکرات در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اسرائیلی تشریح کرد بخش مهمی از توافق موقت با ایران این خواهد بود که هر گونه لغو تحریم های این کشور?محدود، موقت و قابل بازگشت? خواهد بود.
براساس یکی از پیشنهادهای مورد مذاکره، ایران می تواند به بخشی از میلیاردها دلار درآمد نفتی اش دست یابد اما مقررات توقیف این دارایی ها به قوت خود باقی خواهد ماند تا بسته به رفتار ایران امکان قطع و یا انتقال پول ایران وجود داشته باشد.
این روزنامه درپایان گزارش خود بار دیگر با اشاره به این که فرصت مذاکره با ایران در طول تاریخ چند سال گذشته به ندرت وجود داشته است، خواستار مغتنم شمردن فرصت کنونی شد.
اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران با 1+5 یک روز پیش از برگزاری دور جدید مذاکرات در شهر ژنو سوئیس حضور یافته اند، تا پیش از آغاز رسمی مذاکرات، رایزنی هایی داشته باشند.
دکتر «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان هم اکنون در فرانسه به سر می برد و قرار است از پاریس عازم ژنو شود.
وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه سه شنبه در پاریس در دیدار با «لوران فابیوس» همتای فرانسوی خود با یادآوری گفت وگوهای سازنده ایران و 1+5 در نیویورک، ژنو و وین، روند این مذاکرات را رو به جلو توصیف و ابراز امیدواری کرد این روند با جدیت طرفین، در مذاکرات آتی ایران و 1+5 در ژنو ادامه یابد.
ظریف در سی و هفتمین کنفرانس عمومی سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) در پاریس، به عنوان مهمان ویژه این اجلاس حضور یافته است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران قرار است عصر امروز (چهارشنبه) وارد شهر ژنو سوئیس شود.
جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 از فردا بطور رسمی دور بعدی مذاکرات خود را آغاز می کنند.
ریاست هیات ایرانی را دکتر ظریف و ریاست گروه 1+5 را خانم «کاترین اشتون» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برعهده دارد.
علاوه بر کاترین اشتون، «هلگا اشمید» معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، «وندی شرمن» به نمایندگی از دولت آمریکا، «سرگئی ریابکوف» به نمایندگی از دولت روسیه، «سایمون گس» به نمایندگی از دولت انگلیس، «ژاک اودیبر» به نمایندگی از فرانسه، «وانگ مین» به نمایندگی از دولت چین و «هانس دیتر لوکاس» به نمایندگی از آلمان در مذاکرات ایران و گروه 1+5 حضور دارند.
ایران در مذاکرات 23 و 24 مهرماه، طرح پیشنهادی جدید خود با عنوان «پایانی بریک بحران غیر ضروری؛ آغازی برای افق های جدید» را که شامل یک هدف مشترک، گام اول و گام آخر می شود، بصورت «پاور پوینت» به طرف مقابل ارائه کرد تا جدیت و اراده سیاسی خود را برای حل این بحران غیر ضروری به طرف مقابل نشان دهد.
دو طرف فضای گفت و گوهای مهرماه را «مثبت و سازنده» توصیف کردند و قرار است در دور جدید مذاکرات که از فردا (پنجشنبه) آغاز می شود، درباره جزئیات طرح پیشنهادی ایران با یکدیگر مذاکره کنند.
وزیر امور خارجه با یادآوری گفت وگوهای سازنده ایران و گروه 1+5 در نیویورک، ژنو و وین، روند این مذاکرات را رو به جلو توصیف و ابراز امیدواری کرد طرفین با جدیت در گفت و گوهای آتی ایران و 1+5 در ژنو این روند ادامه یابد .
اداره کل دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه اعلام کرد در این دیدار، روابط دوجانبه تهران - پاریس و تحولات منطقه ای و بین المللی بویژه مساله هسته ای و مذاکرات ایران و گروه 1+5 (متشکل از آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین و آلمان) و بحران سوریه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت .
ظریف در این دیدار با یادآوری سابقه دیرینه روابط مثبت و سازنده ایران و فرانسه، به مشترکات فراوان دو کشور اشاره و اظهار امیدواری کرد: با اراده سیاسی دو طرف موانع بر سر راه روابط و همکاری های دو جانبه و چند جانبه برطرف شود.
وزیر امور خارجه با اشاره به ضرورت رفع نگرانی های طرفین بر لزوم محترم شمردن حقوق جمهوری اسلامی ایران در استفاده از فن آوری هسته ای صلح آمیز تاکید کرد .
ظریف درباره بحران سوریه ضمن رد دخالت خارجی و راه حل تحمیلی از خارج تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای این بحران بر ضرورت حل این مساله از طریق گفت وگوی سوری – سوری و راه حل سیاسی تاکید کرده و معتقد است که حل این بحران از طریق نظامی امکان پذیر نیست .
وی با تشریح تلاش های جمهوری اسلامی ایران برای کمک به حل این مساله، آمادگی کشورمان را برای استمرار این تلاش ها با هدف کمک به حل این بحران از طریق سیاسی مورد تاکید قرار داد .
ظریف همچنین مراتب تسلیت خود را به مناسبت کشته شدن دو روزنامه نگار فرانسوی در مالی اعلام کرد.
*** فابیوس: ایران کاملا حق استفاده از انرژی هسته ای را دارد
وزیر امورخارجه فرانسه نیز در این دیدار با یادآوری روابط سنتی و خوب تهران - پاریس، ضرورت رایزنی و همکاری وزارتخانه های امور خارجه دو کشور را برای یافتن راه های هموار کردن بستر توسعه روابط دوجانبه خاطر نشان کرد.
وی با اشاره به علاقه مندی پاریس برای رایزنی با تهران درباره روابط دوجانبه، تحولات منطقه ای از جمله سوریه و مساله هسته ای، تلاش مشترک برای رفع موانع را نشانگر اراده مشترک برای حل مسایل فیمابین دانست .
فابیوس در ارتباط با مساله هسته ای، به فضای جدید در مذاکرات میان ایران و گروه 1+5 اشاره کرد و ضمن تاکید بر ضرورت اعتماد سازی متقابل، تصریح کرد که لازم است به افکار عمومی نشان دهیم پیشرفت در این مساله امکان پذیر است.
وی حل مساله هسته ای از طریق گفت وگو را مورد توجه قرار داد و با اشاره به سیاست فرانسه در مخالفت با سلاح هسته ای، تصریح کرد که ایران کاملاً حق استفاده از انرژی هسته ای را دارد.
فابیوس درباره بحران سوریه، ضمن تشریح دیدگاه کشورش، نقش جمهوری اسلامی ایران در کمک به حل این بحران را مورد توجه قرار داد.
طرفین در این دیدار، همچنین درباره مخاطرات تروریسم و افراط گرایی در منطقه و تسری آن به سایر نقاط جهان و حفظ دستیابی گروههای افراطی به سلاح شیمیایی در سوریه گفت و گو کردند .
تلاش مشترک طرفین برای یافتن راهها و مکانیزم رفع موانع و ایجاد بستر مناسب جهت تسهیل همکاری های دو کشور در حوزه های مختلف سیاسی ، فرهنگی و علمی و استمرار رایزنی ها از دیگر محورهای مذاکرات ظریف و فابیوس بود.
براساس گزارش اداره کل دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه، دکتر ظریف همچنین با حضور در نشست موسسه «ایفری» پیرامون انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران با مشارکت گسترده مردم و سیاست خارجی دولت یازدهم منبعث از این انتخابات، خطرات تروریسم و افراط گرایی در جهان و ضرورت اهتمام و اقدام جمعی جامعه جهانی برای برخورد با این پدیده شوم و رویکرد جدید بین المللی در قرن بیست و یکم برای ایجاد جهانی در صلح و امنیت سخنرانی کرد.
در این نشست که با حضور جمعی از شخصیت های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، محققین، صاحبان صنایع، سفرا، اصحاب رسانه و نمایندگان مجالس ملی و سنای فرانسه برگزار شد، وزیر امور خارجه به سوالات حاضرین درباره روابط ایران و فرانسه، روابط ایران و همسایگان، بحران سوریه، تروریسم و افراط گرایی، مساله فلسطین و خاورمیانه، برنامه هسته ای ایران، بیداری اسلامی و افغانستان و عراق پاسخ داد.
مذاکرات تیم های کارشناسی ایران و گروه 1+5 متشکل از کارشناسان هسته ای، علمی و امور تحریم، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در وین برگزار می شود.
در این دور از مذاکرات، کارشناسان ایرانی از سه وزارتخانه ?نفت?، ?صنعت، معدن و تجارت? و ?راه و شهرسازی? و همچنین ?بانک مرکزی? و ?سازمان انرژی اتمی? با کارشناسان گروه 1+5 به گفت و گو خواهند نشست.
ریاست هیات کارشناسی ایران با گروه 1+5 را ?حمید بعیدی نژاد? مدیرکل سیاسی و بین المللی وزارت خارجه به عهده دارد.
ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین و آلمان در مذاکرات 23 و 24 مهر ماه در ژنو سوییس توافق کردند تا پیش از آغاز دور بعدی مذاکراتشان در روزهای 16 و 17 آبان، کمیته های کارشناسی هسته ای، علمی و امور تحریم برای رفع اختلاف نظرها تشکیل و نتایج این گفت و گوها را در اختیار مذاکره کنندگان اصلی قرار دهند.
آخرین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 دو هفته پیش در ژنو برگزار شد.
?محمد جواد ظریف? وزیر خارجه و رییس تیم مذاکرات هسته ای ایران در این دور از مذاکرات، پیشنهاد جدید ایران با عنوان ?پایانی بریک بحران غیر ضروری ؛ آغازی برای افق های جدید? را روی میز گذاشت.
سپس مذاکرات دو روزه ایران و گروه 1+5 با مسوولیت ?عباس عراقچی? معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه ایران و ?هلگا اشمید? معاون ?کاترین اشتون? مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه یافت.
طرفین در این دو روز، چهار دور با یکدیگر گفت و گو کردند و در دور آخر مذاکرات، ظریف و اشتون به جمع مذاکره کنندگان پیوستند.
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رییس تیم مذاکره کننده گروه 1+5، این دور از مذاکرات را مثبت خواند و تاکید کرد که برای نخستین بار روی یک بیانیه مشترک توافق شد.
اشتون، همچنین با اشاره به طرح ارایه شده توسط ایران درمذاکرات، تصریح کرد که کامل ترین طرح ایران را در ژنو دیدیم.
ظریف، نیز پس از پایان مذاکرات گفت: مذاکرات پرثمری پشت سر گذاشتیم؛ امیدواریم این مذاکرات آغازی برای فاز جدید در روابط باشد تا بحران غیرضروری را خاتمه داده و افق های جدیدی باز کند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: مذاکرات با گروه 1+5 و آژانس بین المللی انرژی هسته ای باید در چارچوب معاهده NPT خارج نشوند.
** آقای ظریف مجلس را امین خود بداند
وی خطاب به وزیر امور خارجه، گفت: آقای دکتر ظریف مشروعیت شما در جایگاه حقوقی و وزارت خارجه برخاسته از رای مجلس است لذا مجلس را امین خود بدانید چرا که به طور قطع پشیمان نخواهید شد.
نماینده مردم تهران ادامه داد: ما از شما حمایت می کنیم و با رویکرد برد - برد در مذاکرات موافقیم. اما نگرانی آن است که گاهی در اثر فشار برخی عوامل تندرو در داخل کشور، نتیجه تلاش ها مانند دوره اصلاحات برد و خورد به نفع امریکا شود و مواجه با تحریم های غیر قانونی جدید باشیم.
آلیا در خصوص بحران سوریه نیز گفت: امروز بحران و ناآرامی در منطقه غرب آسیا منشا ضرر و زیان زیادی شده که ما خواهان رفع بحران از طریق سیاسی و مذاکره به ویژه در ژنو 2هستیم.
** لزوم تعریف مشی اعتدال
وی در ادامه نطق میان دستور خود خطاب به رییس جمهوری گفت: شما که یک شخصیت روحانی و از رجال سیاسی و با سابقه هستید، شایسته است در اسرع وقت ?اعتدال? را که مشی خود و دولت تدبیر و امید عنوان کرده اید، تعریف کنید که به سرنوشت اصلاحات دچار نشود.
وی خاطرنشان کرد: مردم ولایتمدار که خالق حماسه سیاسی در 24 خرداد بودند، می پرسند چه اتفاقی افتاده که در فضای کشور مشکل اولویت دار زنان ما مصرف قلیان و خوانندگی و مضر بودن استفاده از مرخصی شیردهی اعلام می شود؛ لطفا واژه اعتدال را تعریف کنید که به سرنوشت واژه اصلاحات دچار نشود.
آلیا افزود: بر اساس گفته رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، دولت با پول کافی تحویل شما داده شده و ذخایر زیادی نیز در بانک ها دارید لذا آرامش خود را حفظ کنید.
** برگزاری پرشور راهپیمایی 13 آبان
آلیا اظهار کرد: ملت ایران امسال نیز به استقبال برگزاری روز 13 آبان که سه واقعه تاریخی را در بر دارد رفته و همگی وقایع بیانگر کینه توزی، اسلام ستیزی و دشمنی دولت مردان آمریکایی با ملت ایران است. ماجرای تبعید حضرت امام(ره)، تسخیر لانه جاسوسی امریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام(ره) و شهادت دانش آموزان در این روز از حافظه تاریخی ملت ما هرگز زدوده نخواهد شد.
این نماینده مردم در مجلس نهم، عنوان کرد: در مراسم 13 آبان امسال به دلیل برخی مواضع توهین آمیز سردمداران امریکایی از جمله شرمن، جان کری و اخیرا دیک چنی، ذکر سیاسی مرگ بر امریکا در آستانه محرم حسینی(ع) طنین انداز خواهد شد.
وی در ادامه نطق خود گفت: چه شده که عده ای فضای سیاسی کشور را برای جولان آرزوهای پوسیده خود در اهانت به عفاف و حجاب و ساحت خانواده شهدا مناسب تلقی می کنند؟ ما خانواده شهدا خون عزیزان خود را ایثار کرده ایم که اسلام و احکام آن بماند.
آلیا تصریح کرد: دیگری در جولان گاه روزنامه ای زرد در شب عید غدیر به ساحت امیرالمؤمنین جسارت می کند و آن دیگری مردم را دعوت به برگزار نکردن مراسم روز 13 آبان می کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: این روزها موضوع گزارش احمد شهید گزارشگر حقوق بشری نیز که با اتکاء به اطلاعات دروغ و خائنانه منافقین تهیه شده عمق کینه استکبار به ملت ما را بر ملا می کند.
وی خطاب احمد شهید، گفت: نظر شما درباره شهادت مرزبانان کشورمان در سراوان چیست؟ در پاسخ به شهادت و ترور دانشمندان هسته ای ما چه می گویید؟ مواضع نژاد پرستانه مقامات آمریکایی در قبال ملت ایران را چگونه تحلیل می کنید؟ از کشتن سیاه پوستان و اعدام زنان مبتلا به بیماری روانی در آمریکا چه خبر دارید؟ آیا از صدها میلیون دلار اهدایی آمریکا به منافقین تروریست مطلعید و یا چون خود سهمی در آن دارید، سکوت کردید؟ نماینده تهران افزود: اینگونه گزارشات هیچ ارزش حقوق بشری ندارد و ما در فراکسیون حقوق بشر مجلس این مواضع را محکوم می کنیم.
عضو فراکسیون زنان مجلس، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با دعوت از گزارشگران منصف در موضوعات مختلف وضعیت حقوق بشری خود را به ویژه در مورد حقوق زنان، کودکان، اقلیت های دینی، معلولان و اقشار مستضعف در نشست های دوره ای ارائه خواهد کرد.
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در وین اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز در دور دوم مذاکرات خود بر سر پیشنهاد جدید تهران به توافق دست یافتند که جایگزین چارچوب قبلی خواهد شد.
به گفته وی، قرار است بیانیه مشترکی از سوی طرفین منتشر شود.
*** دور بعدی مذاکرات 20 آبان در تهران
این منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران تصریح کرد: دور بعدی مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه20 آبان ماه جاری (11 نوامبر) در تهران برگزار می شود.
طرفین در حالی به این توافق دست یافتند که تهران با رویکرد جدیدی وارد این دور از مذاکرات فنی و حقوقی شده است.
رییس هیات ایرانی را در مذاکرات فنی و حقوقی با آژانس «رضا نجفی» سفیر و نماینده دائم ایران نزد آژانس بین المللی انرژی اتمی و ریاست هیات مذاکره کننده آژانس را «ترو وایوراندتا» معاون امور پادمان های آژانس را برعهده داشتند.
قبل از مذاکرات تیم های فنی ایران و آژانس، «سیدعباس عراقچی» معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرات هسته ای ایران در دیدار با «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، طرح پیشنهادی جدید ایران را برای حل و فصل مسائل باقی مانده میان طرفین روز میز گذاشت.
بر اساس این طرح ایران آمادگی خود را برای پاسخ به تمامی سوالات و ابهامات آژانس در یک دوره کوتاه زمانی، اعلام کرده است.
آمانو در ابتدای این مذاکرات ضمن خوش آمد گویی به عراقچی و با اشاره به طولانی شدن مذاکرات پیشین ایران و آژانس، ابراز امیدورای کرد که طرفین در شرایط جدید به یک توافق دست یابند. معاون وزیر خارجه ایران نیز تاکید کرد که ایران با رویکرد جدیدی وارد مذاکرات شده است.
عراقچی به ایرنا گفت مذاکراتش با مدیر کل آژانس بسیار مثبت و سازنده بوده و در طی آن توضیحات مفصلی را درباره رویکرد جدید ایران در همکاری با آژانس داده است.
به گفته این عضو تیم مذاکره کننده ایران با گروه 1+5 در مذاکره با آمانو همچنین تاکید شد که جمهوری اسلامی ایران علاقه مند است همکاری های خود با آژانس را وسعت بخشد.
در این دور از مذاکرات، ریاست تیم ایران را «رضا نجفی» سفیر و نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی برعهده داشت ولی در طرف مقابل، «ترو وایوراندتا» معاون «هرمان ناکارتس» ریاست هیات مذاکره کننده آژانس را برعهده گرفته بود.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از این ضمن قدردانی از زحمات «ناکارتس» گفته بود که وی در آینده ای نزدیک بازنشسته خواهد شد.
گری سیمور یکی از اعضای پیشین گروه مذاکره کنندگان آمریکایی و کارشناس ارشد منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای و مشاور ?باراک اوباما? در گفت وگو با منابع خارجی، ضمن اشاره به اهمیت خاص دور جدید مذاکرات هسته ای گروه 1+5 با ایران در ژنو، این اقدام را حرکتی به سوی پیشرفت دانست.
اظهار نظرهای برخی از مقام های ارشد آمریکا و اروپا نیز حاکی از سودمندی طرح پیشنهادی هیات ایرانی در این مذاکرات دارد.
در این میان گری سیمور یکی از اعضای سابق گروه مذاکره کننده هسته ای آمریکا نیز فضای ایجاد شده میان غرب و جمهوری اسلامی را امیدوارکننده خواند.
به اعتقاد وی، در مقایسه با یک دهه گذشته شرایط بهتری به وجود آمده است.
سیمور با اشاره به طرح جدید پیشنهادی ایران، می گوید: این طرح به انتشار عمومی نرسیده، اما بخشی هایی از آن اعلام شده، از جمله این که بر اساس برنامه یاد شده مرحله اعتمادسازی اولیه در یک بازه زمانی شش ماهه اجرایی خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که ?آیا آمریکا چنین طرحی را می پذیرد یا خیر؟?، توضیح می دهد: ایالات متحده مدت هاست که پیشنهاد کرده که مرحله نخست هرگونه توافقی بر سر مساله هسته ای(ایران) اعتمادسازی است.
چنین چیزی از مدت ها پیش بخشی از رویکرد آمریکا بوده و با موافقت ایران گام های مهمی به پیش برداشته خواهد شد.
سیمور درباره میزان احتمال بسته شدن مرکز غنی سازی اورانیوم فردو با توجه به اظهارات برخی از مسئولان ایرانی مبنی بر ادامه فعالیت این مرکز، گفت: قطعا بر مبنای این چیزهایی که تاکنون به انتشار عمومی رسیده، چنین چیزی را شاهد نخواهیم بود.
به اعتقاد این عضو پیشین گروه مذاکره کنندگان آمریکایی، رئیس جمهور اوباما، کنگره آمریکا را در راستای تغییر رویه در برابر ایران مجاب خواهد کرد.
?رئیس جمهوری (آمریکا) با طرح این استدلال که گام های ملموس و قابل سنجشی درباره برنامه هسته ای ایران برداشته شده است، در جایگاه مناسبی قرار خواهد گرفت که بتواند کنگره را به پشتیبانی در زمینه تغییر رویه در مقابل ایران مجاب کند.?
به اعتقاد سیمور، چشم انداز مثبت مذاکرات واقعا به ماهیت توافق طرفین بستگی دارد.
قالب جدید وبلاگ پیچک دات نت |